Факти, които задължително трябва да знаете за коронавируса (covid-19) (част 2)

Какво да направите, за да се предпазите?

Измивайте ръцете си често!

Мийте ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди, особено след като сте били на обществено място, или след като си издухате носа, кашляте или кихате.

При положение, че сапунът и водата не са лесно достъпни, използвайте дезинфектант за ръце, който съдържа най-малко 60% алкохол.

Избършете добре ръцете, докато ги почувствате сухи.

Много е важно да избягвате да докосвате очите, носа и устата, с немити ръце!

Избягвайте близките контакти!

Избягвайте тесен контакт с болни хора!

Бъдете на разстояние от 1.5-2 м от  други хора, ако COVID-19 се разпространява във вашата общност. Това е особено важно за хората, които са изложени на по-висок риск да се заразят (възратни хора или такива, с понижен имунитет).

Как да предпазите хората около Вас?

Останете вкъщи, ако сте болни!

Можете да излезете от вкъщи, само за да получите медицинска помощ. Научете какво да правите, ако сте болни, като позвъните на личния Ви лекар.

Покривайте устата и носа, при кашлица или кихане!

Когато кашляте или кихате, покрийте устата и носа със салфетка, или с  вътрешната част на лакътя.

Хвърлете използваните салфетки в кошче за боклук.

Веднага измийте ръцете си със сапун и вода, за най-малко 20 секунди. При положение, че сапунът и водата не са лесно достъпни, почистете ръцете си с дезинфектант за ръце, който съдържа най-малко 60% алкохол.

Носете маска за лице, ако сте болни!

Болни: Трябва да носите маска за лице, когато сте около други хора (напр. в стая или превозно средство) и преди да влезете в кабинета на леакаря. При положение, че не сте в състояние да носите маска за лице (напр. това води до проблеми с дишането), тогава трябва да направите всичко възможно да покриете кашлицата и кихането си, а хората, които се грижат за вас, трябва да носят маска за лице, когато влязат в стаята ви.

НЕ сте болни: Не е необходимо да носите маска за лице, освен ако не се грижите за болен. Маските за лице може да не са достатъчни и трябва да бъдат запазени за тези, които се грижат за болните.

Почиствайте редовно и дезинфекцирайте!

Почиствайте и дезинфекцирайте тези повърхности, които се докосват най-често. Това са маси, дръжки на врати, ключове за лампи, плотове, бюра, телефони, клавиатури, тоалетни, кранчета и мивки.

При положение, че повърхностите са замърсени – почистете ги: Използвайте почистващ препарат, сапун и вода, преди дезинфекцията!

Прочетете първа част тук!

Автор: Д-р Светозар Дренски

 

Полезни връзки:
www.ecomer.bg

www.scalersilver.bg