Факти, които задължително трябва да знаете за коронавируса (covid-19) (част 4)

ЖИВОТНИ И КОРОНАВИРУС (COVID-19)

Най-важното накратко:

  • Коронавирусите са голямо семейство от вируси! Някои причиняват заболявания при хората, а други при някои животни (говеда, камили и прилепи). Някои коронавируси, като кучешки и котешки коронавируси, само заразяват животните, но не и хората!
  • Коронавирусите, които заразяват животни, могат да заразят и хора, но това е много рядко!
  • Не знаем точния източник на настоящото огнище, на коронавирусната инфекция (COVID-19).

Няма доказателства, че домашните любимци могат да разпространяват коронавируси!

Риск за хората

Някои коронавируси, които заразяват животни, могат да заразят хора и след това се разпространяват между тях, но това е рядкост.

Тежкият остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточният респираторен синдром (MERS) са примери за заболявания, причинени от коронавируси, които се зараждат при животни, и се разпространяват след това при хората.

Най-вероятно същото се е случило с вируса, причинил настоящото огнище на COVID-19. Ние обаче не знаем точния източник на този вирус. Различни агенции по света и най-вече в Китай, работят усилено за идентифициране на източника на COVID-19. Първите инфекции са свързани с пазара на живи животни в Ухан, но сега вирусът се разпространява от човек на човек по целия свят.

Основен проблем на коронавирируса за момента, е бързината на разпространение в световен мащаб. Почти няма държава, която да не засегната до момента, като всички правителства взимат сходни мерки за ограничаване на разпространението.

Коронавирусът, който е най-подобен на вируса, причиняващ COVID-19, е този, причиняващ SARS!

За момента няма доказателства, че домашните любимци, могат да разпространяват COVID-19 или че може да са източник на инфекция!

Как да останем здрави, когато имаме животни?

Няма данни, които да показват, че всякакви животни, включително домашни любимци, добитък или домашни птици, могат да бъдат източник на инфекция с COVID-19. Въпреки това, тъй като всички животни могат да носят вируси или микроби, които могат да влошат здравето на хората, е задължително да се спазва добра хигиена на домашните любимци или другите животни:

  • Измийте добре ръцете си след контакт с животни, тяхната храна или ексременти.
  • Поддържайте добра хигиена на домашните любимци и почистете добре местообитанията им.
  • Говорете с Вашия ветеринарен лекар, ако имате въпроси за здравето на домашния Ви любимец.

Риск за домашните любимци

За момента няма съобщения за домашни любимци или други животни, които се разболяват от COVID-19. Необходими са допълнителни проучвания, за да се разбере дали и как различните животни могат да бъдат засегнати от COVID-19.

Как да предпазите домашните  си любимци, ако сте болни от COVID-19?

При положение, че сте болни от COVID-19 (или имате основателни подозрения), трябва да ограничите контакта с домашни си любимци и други животни, точно както правите и с хората.

Въпреки че все още няма съобщения за домашни любимци или други животни, които се разболяват от COVID-19, е препоръчително да се ограничат контактите с тях.  Това може да помогне, вие и животните да  останете  здрави!

Запомнете:

  • Когато е възможно, потърсете друг член от Вашето семейство да се погрижи за животните, докато сте болни.
  • Избягвайте контакт с Вашия домашен любимец (включително, като го галите, целувате или споделяте храна).

Въпреки всичко, ако трябва да се грижите за Вашия домашен любимец (докато сте болни) – мийте ръцете си преди и след контакт с него!

 

Прочетете първа част тук!

Автор: Д-р Светозар Дренски

 

Полезни връзки:
www.ecomer.bg

www.scalersilver.bg