Сезонът на насекомите дойде – как да предпазим децата от тях?

Лятото наближава и  дългоочакваните топли дни вече настъпиха. Най-после можем да облечем летните дрешки на нашите мъничета и да ги оставим да играят на воля на зелените морави. Заедно с положителните емоции обаче често у родителите възникват и много притеснения – ами ако го ужили оса, ако го нахапят бълхи или му се забие кърлеж?

Насекомите и проблемите, които водят след себе си, са особено актуални в летния сезон. В нашата страна стандартно имаме най-често контакт с комари, бълхи, пчели, оси, стършели и кърлежи. Реакцията към ухапване или съответно ужилване e индивидуална за всеки човек, като градира от лека, тежка  или животозастрашаваща алергична реакция. Особено важно е да се знае как да се реагира във всички тези случаи.

 

Какви са симптомите от ухапване на насекоми?

Ухапването от насекоми може да доведе до различен отговор от страна на човек. Това от своя страна определя и различните симптоми.

При ухапване насекомото отделя слюнка и алергени, които предизвикват зачервяване, подуване и сърбеж. В повечето случаи това ухапване е само болезнено, но безобидно, с поява само на локална реакция за няколко дни. 

Реакциите на организма на човек към ухапване могат да бъдат забавени в резултат от индивидуалния отговор или при инжектиране от страна на насекомото, на обезболяващи субстанции при ухапване. Това позволява на насекомите по-дълго време да се хранят с кръв.

Предпазването от ужилване и ухапване става преди всичко с избягване на зони, в които е известно наличието на подобни насекоми. През лятото това са места в близост до водоеми, кошери, поляни, плодни и цветни насаждения. 

За кърлежите това са високи треви, особено при много валежи, а бълхите са в близост с различни домашни любимци. Добре е да се използват репеленти за отблъскване на тези вредители, през целия ден и особено вечер! След разходки трябва да се изгради навик да се оглежда тялото, включително и кожата на главата, за наличие на кърлежи.

 

Пчелите или осите са по-опасни?

Реакциите и при двете ужилвания са еднотипни. По-скоро има разлика във възможностите да профилактираме и лечение. При изявена анафилактична реакция от ужилване, добро решение е след това да се започне имунотерапия или т.нар. хипосензибилизация, с отрова от съответното насекомо. Тя спомага организмът да си изработи поносимост към отровата на конкретното насекомо и в бъдеще да не настъпват бурни, алергични реакции. 

 

Много често виждаме дечица, нахапани по цялото тяло от бълхи. Колко опасни са бълхите и изобщо могат ли да предизвикат алергична реакция?

Характерно за ухапванията от бълхи и паяци е, че обривите, които се получават, са групирани. Казано по-простичко – обривите се появяват там, където е минало насекомото. Понякога в детска възраст наблюдаваме сърбящи пъпки от такъв вид насекоми. Проблем е, че бълхите хапят на няколко места, но след 24 часа се появяват нови обриви по цялото тяло – вторични алергиди!

 

Мравките и мухите се смятат за съвсем безобидни. Трябва ли да се притесняваме от тях?

Мравките и мухите пренасят всякакви нечистотии. Разбира се, има мравки, които щипят (и вкарават мравчена киселина), но не предизвикват сериозни реакции. Тропическите мравки са много по-опасни, но у нас няма от тези видове. Все пак, ако някъде в жилището си видим мравки, хлебарки, мухи, добре е да ги отстраним. Да не забравяме, че не можем да контролираме малчуганите какво слагат в устата.

 

А какво е характерно за ухапванията от кърлежи и комари?

На кърлежите трябва да се обърне специално внимание, защото те могат да пренесат различни болести, а една от тях е Лаймската болест. Това е инфекциозно заболяване с ендемичен характер (наличие на инфекциозни огнища в определени райони) и се причинява от специфичен микроорганизъм – Борелия Бургдорфери (Borelia burgdorferi). Борелиите са уникални с т.нар. ендофлагела и начина на движение. Ендофлагелата е разположена в периплазменото пространство между пептидогликанова основа и многослойна, външнa обвивка. Когато филаментите се съкращават борелията се движи с въртеливи движения. Локализирането на флагелата, която нормално е основен бактериален антиген, във вътрешността на клетката им позволява да я скрият от имунната система на гостоприемника

Лаймската болест е най-честото заболяване предавано от кърлежи в северното полукълбоBorrelia се разпространява у хората след ухапване от твърдите еленови кърлежи. Съобщавани са случаи, при това потвърдени серологично, на пренасяне на лаймска болест чрез бълхи, някои видове мухи и комари

Ранните симптоми включват висока температура и втрисанеглавоболиепрострациядепресия и доста често – характерно зачервяване на мястото на ухапване. 

Не всеки кърлеж пренася болест, но поради тази възможност те са опасни! Важно е да споменем, че през последните години има значително увеличаване на популацията на кърлежите. Срещу тях се вземат и много мерки – обработват се тревните площи в градските паркове, в дворовете на детските градини и т.н. Това прави децата и техните родители по-спокойни. Не така стоят нещата с комарите. Въпреки че и те пренасят много зарази, обработката срещу тях е много по-сложна и трудна. 

 

TICK BAR за отстраняване на кърлежи! 

Tick Bar е сигурен инструмент за лесно и правилно отстраняване на кърлежи, акари, и други паразити по кожата на хора, и животни!Той е проектиран в съответствие с последните препоръки на СЗО. 
С Tick Bar е невъзможно кърлежите да бъдат стискани или частици от тях да останат в кожата, което значително намалява възможността от инфекции и локално възпаление.
Този продукт е лесен за употреба и е изработен от неръждаема стомана, което позволява  да се използва с години. С него може да се отстраняват кърлежи от хора и животни лесно, и безопасно!
Важно е да се премахнат кърлежите възможно най-бързо! Според последните проучвания, рискът от инфекзиозни заболявания се увеличава след 24 ч. от ухапването, а след 48 ч. той е най-голям.

Научете повече за Tick Bar тук!

ВНИМАНИЕ! Да се направи консултация с лекар, ако се появи зачервяване около зоната на ухапване, по-голямо от 5 cm в диаметър!

 

Защита от насекоми при деца!

BOUCLIER INSECT spray (Спрей за деца против насекоми)

За ефикасна защита при деца над 3 месечна възраст срещу комари, кърлежи, мухи, оси и пчели.

Начин на употреба на спрея: Разклатете добре преди употреба! Напръсква се директно върху кожата (10 напръсквания = 1,25 ml): ръце, крака, тяло… При необходимост да се защити лицето, първо се нанася на дланите (2 напръсквания = 0,25 ml) и след това се нанася върху кожата, като се пазят нежните зони около очите, устата и носа.

Състав:  Екстракт от лавандула, гераниол и натурални етерични масла. При ужилване успокоява кожата и намалява сърбежа.

С аромат на портокал и без парабени, и феноксиетанол!

Спреят не е подходящ за деца под 3 месечна възраст и при хора, алергични към някоя от съставките.

Не се препоръчва при бременни и кърмещи жени.

Автор: Д-р Светозар Дренски

 

Полезни връзки:
www.ecomer.bg

www.scalersilver.bg