С дете на път – как да избегнем кошмара с неразположението при пътуване?

Пътуването с деца, дори и до най-прекрасната дестинация може да се окаже неприятно за много хора!

Причина за това е един доста често срещан в детската възраст проблем – прилошаване, гадене и повръщане по време на път, или т. нар. кинетоза. Дискомфортът се дължи на разнопосочните и натоварващи сигнали, които постъпват в мозъка от очите и от рецепторите за движение във вътрешното ухо. Особено зле се понасят вертикалните движения (нагоре-надолу) и затова усещането при клатушкане в кораб или яхта е много по-неприятно от това при возене с автомобил.

Какво е кинетоза?

Често я наричат болест, но преобладаващото мнение е, че това е остра защитно-приспособителна реакция на организма, към резките изменения на позицията на тялото спрямо околната среда.

Сред специалистите няма единно мнение дали това е заболяване или е нормална, макар и понякога доста болезнена реакция на организма, свързана с неравномерното движение и ускорението.

Кинетозата има скрита и изявена форма. При скритата форма симптомите са отпадналост, слабост, сухота в устата, тежест в главата. При изразената форма към всичко гореизброено се прибавят и един или повече от следните симптоми – световъртеж, гадене, повръщане, повишено слюноотделяне, побледняване или зачервяване на кожата на лицето, студена пот, треперене. Често се наблюдават и ускоряване на пулса и повишаване на кръвното налягане. Обикновено симптомите изчезват в рамките на 15 минути след спиране на движението.

 

Как да предотвратим появата на неразположение при пътуване?

Малките бебета обикновено добре понасят пътуването, но за децата от 2 до 12 г., бременни, хора с лабилна вегетативна нервна система, тези със склонност към мигрена и стомашно-чревни проблеми, пребиваването в превозно средство може да е истински кошмар.

СТОП на неразположението при пътуване с продуктите на PEDIAKID!

PEDIAKID® Mal des transports – Сашета срещу неразположение при пътуване

Препоръчана дневна доза: При бебета, след периода на захранване (от шестия месец). Да се консумира 1 саше непосредствено преди пътуването и при нужда 1 – 2 сашета по време. Не води до сънливост.

Без глутен!

Състав за 1 саше от 5 ml:  Фибри от акация , екстракти от мента, портокал, лимон, джинджифил, градински чай и бял трън.

 

PEDIAKID® Nausées-Vomissements Mal des transports – Сироп срещу гадене, повръщане и неразположение при пътуване

Препоръчана дневна доза: При бебета, след периода на захранване (от шестия месец).

Деца под 5 и над 5 години: 2 пъти по 5 ml ( 1 чаена лъжичка ) на ден, след хранене.

Без глутен!

Състав в 20 ml:  Фибри от акация (3.6 g), магнезий , екстракти от мента, портокал, лимон, джинджифил, градински чай и бял трън.

Автор: Д-р Светозар Дренски

 

Полезни връзки:
www.ecomer.bg

www.scalersilver.bg