Кърлежите – какво трябва да знаем

Като се вгледаме внимателно в кърлежа, ще установим, че той прилича повече на паяк, отколкото на насекомо – точно като паяка, и той има осем крака, тъй като спада към класа на паякообразните.

Когато дойде време да се храни, кърлежът застава на ръба на някое листо или трева и протяга предния си чифт крачка. И така си чака да мине човек или животно, за което веднага да се закачи. След това започва да пълзи по тялото на жертвата в търсене на по-тънка кожа и малък кръвоносен съд, от който да се храни. Затова е особено важно, когато прекарваме време сред природата или се излежаваме на тревата в парка, през два-три часа да преглеждаме тези места от тялото си, където кожата е най-нежна: мишницитескалпаслабинитесгъвките на коленете и лактитезад ушите.

Заразата от кърлеж

За да бъдем заразени с някоя от болестите, които пренасят, трябва да сме ухапани от кърлеж, който сам е вече заразен, след като се е хранил от болно животно. Не всяко ухапване от кърлеж и дори не всяко ухапване от заразен кърлеж води до инфекция. Обикновено, за да се случи това, кърлежът трябва да е стоял впит в кожата в продължение на поне 24 часа. Но има и рискови фактори, които причиняват връщане на стомашно съдържимо от кърлежа в кръвта ни. Такъв фактор е широко разпространената практика впитият кърлеж да се маже с олио или да се върти. Това е не просто неефективен метод за отстраняване на животното, а дори повишава опасността от заразяване.

Трябва да имаме предвид, че кърлежите не се спотайват само в тревата, а падат и от дърветата, където са пренесени от дивите животни – птици, катерици, мишки.

 

Не сте успели да се предпазите от ухапване от кърлеж? Вече сте го открили впит във Вашата кожа, на Ваш близък или домашен любимец? Има решение и то е Тикбар!

TICK BAR за отстраняване на кърлежи! 

Tick Bar е сигурен инструмент за лесно и правилно отстраняване на кърлежи, акари, и други паразити по кожата на хора, и животни!Той е проектиран в съответствие с последните препоръки на СЗО. 
С Tick Bar е невъзможно кърлежите да бъдат стискани или частици от тях да останат в кожата, което значително намалява възможността от инфекции и локално възпаление.
Този продукт е лесен за употреба и е изработен от неръждаема стомана, което позволява  да се използва с години. С него може да се отстраняват кърлежи от хора и животни лесно, и безопасно!
Важно е да се премахнат кърлежите възможно най-бързо! Според последните проучвания, рискът от инфекзиозни заболявания се увеличава след 24 ч. от ухапването, а след 48 ч. той е най-голям.

Научете повече за Tick Bar тук!

ВНИМАНИЕ! Да се направи консултация с лекар, ако се появи зачервяване около зоната на ухапване, по-голямо от 5 cm в диаметър!

 

Защита от насекоми при деца! – Решение на PEDIAKID

BOUCLIER INSECT spray (Спрей за деца против насекоми)

За ефикасна защита при деца над 3 месечна възраст срещу комари, кърлежи, мухи, оси и пчели.

Начин на употреба на спрея: Разклатете добре преди употреба! Напръсква се директно върху кожата (10 напръсквания = 1,25 ml): ръце, крака, тяло… При необходимост да се защити лицето, първо се нанася на дланите (2 напръсквания = 0,25 ml) и след това се нанася върху кожата, като се пазят нежните зони около очите, устата и носа.

Състав:  Екстракт от лавандула, гераниол и натурални етерични масла. При ужилване успокоява кожата и намалява сърбежа.

С аромат на портокал и без парабени, и феноксиетанол!

Спреят не е подходящ за деца под 3 месечна възраст и при хора, алергични към някоя от съставките.

Не се препоръчва при бременни и кърмещи жени.

Автор: Д-р Светозар Дренски

 

 

Вижте още:

Полезни връзки:
www.ecomer.bg

www.scalersilver.bg